Tak pysznej surówki wcześniej nie jadłam. Teraz robię ją nawet kilka razy w tygodniu
Z czego zimą zrobić surówkę do obiadu? Do dyspozycji mamy kilka smacznych składników – warzyw i owoców. Jeśli chodzi o warzywa, można sięgnąć po: marchewkę, seler, por i kapustę oraz. Z owoców np. po: jabłko, gruszkę, pomarańcze, granat. Z tych składników można skomponować smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.
Jak przygotować wartościową surówkę?
By surówka zawierała, jak najwięcej wartościowych składników, trzeba ją przygotować w odpowiedni sposób:
- warzywa i owoce najlepiej obierać i rozdrabniać tuż przed przyrządzaniem;
- surówkę wymieszać z sosem dopiero przed podaniem;
- surówka jest najwartościowsza, gdy poda się ją wkrótce po przygotowaniu.
Jak zrobić surówkę z marchewki i gruszki?
Choć marchewkę zwykle łączy się z jabłkiem, pokusiłam się o małą zmianę. Podmieniłam jabłko gruszką i nieco inaczej rozdrobniłam składniki. Zamiast je ścierać, pokroiłam w zapałkę, czyli w długie, cieniutkie słupki. Dzięki temu dodatek do obiadu prezentował się bardzo apetycznie. Smaku całości dodały dwa proste składniki, a mianowicie ser feta i orzechy laskowe. Warto przetestować ten przepis.
Wskazówka: Gruszka dodana do surówki powinna być dojrzała, ale twarda. Dzięki temu będzie się ładnie prezentować, a cały dodatek do obiadu będzie chrupiący.
Przepis: Chrupiąca surówka
Surówka z marchewki, gruszki, sera feta i orzechów laskowych
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 2 gruszki
- 50 g sera feta
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówMarchewki obierz, opłucz, pokrój na 2-3 części, a potem pokrój w cienkie, długie słupki. Podobnie pokrój umyte gruszki. Orzechy krótko podpraż na suchej patelni, otrzyj z nich skórkę, miąższ wystudź, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiMarchewkę i gruszkę umieść w salaterce. Skrop sosem z oliwy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Całość delikatnie wymieszaj. Surówkę podawaj na małych talerzykach, posypaną pokruszonym serem feta i posiekanymi orzechami.
Co warto dodać do surówki z marchewki i gruszki?
Do surówki z marchewki i gruszki można też dodać inne składniki. Doskonale będą pasować kiełki, np. słonecznika, rzeżuchy, a także pestki słonecznika. Do sosu warto też dodać odrobinę miodu, który dobrze komponuje się zarówno z gruszką, jak i z marchewką.